İlklerin Kentinden İlklerin Üniversitesine

Milli Mücadele döneminde, İtilaf Devletlerinin desteğini alan Yunanistan’ın işgal hareketine karşı ilk kurşun, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’den atıldı. Dünyaya mutlak zaferimizi ilan ettiğimiz İstiklal Harbimize son nokta da muzaffer Türk ordumuzun 9 Eylül 1922 sabahı İzmir’e girmesi ile koyuldu. Adını bağımsızlık destanımızın simgeleşmiş tarihinden ve güzel kentimizin düşman işgalinden kurtuluşundan alan Dokuz Eylül Üniversitemiz ise yaklaşık bir asır sonra, 2020 yılında, ülkemizin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni açma onurunu yaşadı.

Aziz milletimize ve şehitlerimize duyduğumuz minnettarlığın; şanlı al bayrağımıza duyduğumuz sonsuz sevginin göstergesi olan müzemizi, güzel kentimizin kurtuluş gününde TBMM’nin saygıdeğer Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleri ile açmamız duygularımızın da ifadesiydi. Elbette değerli koleksiyoncu Avukat Halûk Perk’in Türk Bayraklarından ay yıldızlı nesnelere; belgelerden efemeralara kadar eşsiz koleksiyonunu müzemizde sergilenmesi için bizlere emanet etmesi de bizleri ayrıca mutlu etti.

Aradan geçen kısa sürede; muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek müsaadeleri ile üniversitemize emanet edilen Cumhurbaşkanlığı Forslu Türk Bayrağı ile Anıtkabir’de dalgalanan ve Milli Savunma Bakanlığımız tarafından müzemize emanet edilen Türk Bayrağı’nı da sergilemekten gurur duyduk.

Geldiğimiz noktada; ülkemizin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesini, ilk defa dijital ortama aktarmaya karar verdik. Böylece aziz milletimizin egemenlik alâmetlerinden birisi olan bayrağımızın ülkemiz ve bizler için önemini, haftanın her günü; günün her saati ziyaretçilerimiz ile paylaşmayı arzuladık.

Hazırladığımız bu internet sitesi ile hem mesafeleri ortadan kaldırıyor hem de bayrakbilim ile ilgili bilimsel ve güncel kaynakları açık arşiv anlayışına uygun olarak dünya ile buluşturuyoruz. Önümüzdeki dönemde müzemizin faaliyetlerini ve etkinliklerini de dijital ortama taşıyacak, farklı koleksiyonları sergileyecek ve daha çok insana ulaşmış olacağız. Dijital müzeciliğe de kendi alanında örnek teşkil eden projede emeği geçen mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Birlik ve beraberliğimiz baki; al bayrağımız göklerde hakim olsun…

Prof. Dr. Nükhet HOTAR
DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Kurucu Rektörü